poniedziałek, 24 marca 2014

Potrawka z kurczakiem i pieczarkami

Dziś kolejny obiadek z tych łatwych, szybkich i przyjemnych. Będzie to potrawka z kurczakiem i pieczarkami. Zapraszam do wypróbowania przepisu, bo danie smaczne i stanowiące odmianę od klasycznego schabowego, mielonego, czy pieczonego kurczaka :) I nieco zdrowsze, bo nie smażone i nie tłuste :)

Zaczynamy od pokrojenia w kostkę (wielkość zależna od upodobań, u mnie mniejsze kawałeczki ze względu na synka) około 0,70 kg  piersi kurczaka (tyle ważyły dwie piersi na tacce). Wrzucamy je do garnuszka i zalewamy wodą, tak by delikatnie "przykryła" kurczaka. Dolewamy 2-3 łyżki oliwy i zaczynamy gotowanie na małym ogniu (4-6 indukcja), co jakiś czas mieszając. Do gotującego się garnuszka wrzucamy przyprawy: czerwoną paprykę w proszku, sproszkowany listek laurowy, kilka ziarenek ziela angielskiego, pieprz ziołowy, majeranek i sól. Wszystko w takich proporcjach jak lubimy :) Dodajemy, drobno posiekane, średnią cebulę i dwa ząbki czosnku. Pamiętamy o mieszaniu potrawy co jakiś czas. Gdy mięsko kurczaka staje się miękkie, dodajemy pokrojone w kostkę świeże pieczarki (0,30 kg). Nie wiem jak Wy, ale ja zawsze obieram pieczarkę ze skórki, bo czasem zdarza się być gorzka. Można dodać pokrojoną w kostkę marchewkę. Można też dolać trochę wody, by powstało więcej sosu.  Dodaję 180g śmietany 18%, mieszając by się nie zważyła i jeszcze trochę gotuję. Na koniec sypię do garnuszka po troszkę mąki i mieszam, powtarzając te czynność kilkukrotnie. Mąka powoduje, ze sos w naturalny sposób się zagęszcza. Jeszcze chwilkę gotuję, cały czas mieszając, bo z maka to już naprawdę łatwo o przypalenie. I gotowe :)
Potrawka sprawdziła się zarówno z ziemniakami jak i z makaronem. I ta ostatnia wersja dzisiaj u mnie. Na głębokim talerzu mamy makaron, polany potrawką i posypany świeżym koperkiem :) Palce lizać!


Potrawka z kurczakiem i pieczarkami

Zachęcam, zapraszam i życzę smacznego!

5 komentarzy:

  1. haha czytając opis, pomyślałam sobie, że musi to być bardzo smaczne danie, zdjęcie mnie zniechęciło XD jakaś taka szara papka XD haha wygląda jak zupa grzybowa. Ale wierzę, że smaczne :P

    OdpowiedzUsuń
  2. Hihi. Smaczne, smaczne. Niestety pieczarki powodują, że sos ma taki a nie inny kolor :( No i na zdjęciu wychodzi trochę inaczej niż w rzeczywistości. Zawsze można dodać coś co rozweseli danie - świeżą czerwoną paprykę?

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smaka mam na jakies fajne danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Do mojej potrawki z kurczaka i pieczarek dodaję sos pomidorowy, i już nie wygląda na "szarą papkę" A, i często podaję z ryżem :)

    OdpowiedzUsuń

* DZIĘKUJĘ za Twoje odwiedziny i pozostawione komentarze!

* Zastrzegam sobie prawo do usuwania złośliwych lub obraźliwych komentarzy oraz spamu!