piątek, 17 kwietnia 2015

Piątki z Kurą Domową (34) - Biała kiełbasa pieczona z musztardą i cebulką w piwie.

    Podczas tegorocznych Świąt Wielkanocnych postanowiłam przygotować, coś nowego. Padło na przepis, który proponowała Biedronka w jednej ze swoich gazetek. Oryginalny przepis znajdziecie tutaj, a ja nieco go zmieniłam, pomijając miód i zmieniając proporcje. Dziś zapraszam na białą kiełbasę pieczoną z musztardą i cebulką w piwie.

Oto składniki:

- 1,5 kg białej kiełbasy
- 4 duże cebule
- słoiczek musztardy francuskiej (to ta z kuleczkami gorczycy)
- olej rzepakowy do podsmażenia cebuli
- sól, pieprz ziołowy do smaku
- 3/4 szklanki piwa


Cebulkę pokroiłam w piórka i podsmażyłam na patelni, na rozgrzanym oleju, do zeszklenia. Pod koniec smażenia doprawiłam solą i pieprzem ziołowym, a następnie przełożyłam do dużego naczynia żaroodpornego. Na cebuli ułożyłam kiełbasy, podlałam piwem, a na wierzch wyłożyłam musztardę. Piekłam w piekarniku nagrzanym do 180*C, około 1,5 godz (na górnym i dolnym zapiekaniu) do zarumienienia.

Podczas pieczenia wszystkie składniki fajnie przenikają się smakami, a cały alkohol z piwa odparowuje. Kiełbaska przygotowana w nieco odmienny sposób i dodatkowo robi się ją wyjątkowo szybko!

Niestety zdjęcia nie zrobiłam, w ferworze przygotowań, więc posiłkuję się tym z oryginalnego przepisu, ale zapewniam, że moja kiełbaska wyszła bardzo podobnie.


(Źródło zdjęcia)

Życzę smacznego i udanego weekendu, chociaż pogoda podobno nie będzie za ciekawa!

28 komentarzy:

  1. Na pewno była pyszna! U nas w domu też robi się białą kiełbasę w piwie, ale bez musztardy, za to z małymi cebulkami i rodzynkami. Pychota!:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A to ciekawe. rodzynki pewnie dają taki specyficzny słodki smak.

      Usuń
  2. Ja termin mam na 20 sierpnia :) ale coś mi się wydaje, że urodzę szybciej. Dostałaś karteczkę ode mnie? Bo już wiem że jedna zaginęła ;/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie dostałam :( Pochwaliłabym się przecież, jak zawsze :)
      O to już sporo za Tobą :) Ja synka urodziłam dokładnie w terminie :) Ważne, żeby zdrowo i spokojnie, a kiedy to już natura zdecyduje :)

      Usuń
    2. o kurczaki :( a wysłałam Ci tą haftowaną pisankę różowo niebieską :( pastelową, nie wiem czy widziałaś u mnie na stronie, wielka szkoda :( była bardzo ładna :(

      Usuń
    3. No niestety :( Ale może jeszcze dojdzie?

      Usuń
  3. Apetycznie wygląda ta kiełbaska, pomysłowo zmieniłaś składniki, każdemu wolno mieć swój styl i smak, więc jeśli smakowało, tak jak wygląda, to już sukces.)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrezygnowałam z miodu, bo nie każdy lubi mięsa na słodko, a przy świętach mieliśmy sporo gości i starszych i młodszych, więc chciałam dopasować się do gustu każdego :)

      Usuń
  4. A takie dania mnie w ogóle nie przekonują. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bo cebulka? Piwko? Tłuszczyku tam prawie nie było :)

      Usuń
    2. Hihi, no to jest argument :)

      Usuń
  5. wygląda smacznie :)
    myślę, że z miodem byłaby też dobra :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bratowa zrobiła z miodem i dużą ilością piwa :)

      Usuń
  6. zostawiłam sobie ten przepis , pewnie kiedyś go zrobię :) o ile nie zapomnę

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zawsze można dla odmiany spróbować, zapraszam :)

      Usuń
  7. Ładnie wygląda na zdjęciu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W rzeczywistości niewiele się różni :)

      Usuń
  8. Pyszności, ja dodałabym jeszcze jabłuszko, pozdrawiam serdecznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Każdy pomysł dobry i to jest najlepsze w prostych przepisach, bo można je w dowolny sposób modyfikować :)

      Usuń
  9. Koniecznie zrobić muszę ;) Przepis prosty, co lubię ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. :) Też zbierasz przepisy z Biedronki jak ja :), no my na święta zrobiliśmy 1 kg tej kiełbasy, i fakt jest przepyszna!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zbieram to może za dużo powiedziane, ale zachowuje te według mnie najciekawsze, te które mam chęć wypróbować :)

      Usuń
  11. Wyglada super..mam tylko nadzieję, że nie kręci się w głowie po niej;P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cały alkohol wyparowuje podczas pieczenia. Zostaje tylko aromat piwa i to delikatny :)

      Usuń
  12. Białą kiełbaskę zawsze piekę samą ale na pewno wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię białą kiełbaskę wiec z chęcią wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń

* DZIĘKUJĘ za Twoje odwiedziny i pozostawione komentarze!

* Zastrzegam sobie prawo do usuwania złośliwych lub obraźliwych komentarzy oraz spamu!